Toppers van bij ons

nov 23, 2022

Na de uitgebreide aandacht voor enkele jeugdige talenten bij de heren (Liam McCluskey) en dames (Laura Meynckens) maken we in deze nieuwsbrief nader kennis met een trainerstalent, namelijk de immer sympathieke Brecht Van Kerckhove. Hij is geen Limburger van geboorte, maar woont ondertussen met zijn gezin reeds geruime tijd in Alken.

Waar en wanneer begon je volleybalcarrière?

Als 11-jarige begon ik samen met mijn broer te volleyballen in Pollare bij Ninove, eerst nog in combinatie met tennis. Aangezien ik me beter thuis voelde in een teamsport zette ik vanaf mijn 14de alles op het volleybal. Na een fusie van Pollare met Ninove kon ik als 16-jarige aan de slag in de 2de afdeling. Op mijn 17de werd ik door Dominique Baeyens naar Zellik gelokt als 2de setter in de toenmalige Ereklasse. Het begin van een lange en afwisselende carrière op het hoogste niveau bij ook nog Maldegem, Torhout, Roeselare, Lennik, Averbode en Maaseik.

Wanneer kwam de trainer in je naar boven?

Al vroeg besefte ik dat ik na mijn spelerscarrière als trainer aan de slag wilde gaan. Op mijn 32ste kreeg ik de kans om speler-trainer te worden bij Denderhoutem in 2de Divisie, de huidige reeks Nationale 3. Dat mijn broer er ook als speler actief was, was mooi meegenomen. Iets later kreeg ik de vraag van Vital Heynen om zijn assistent te worden bij Noliko Maaseik, een kans die ik niet kon laten liggen. En ik heb die 2 functies dan ook een seizoen lang gecombineerd.

Er volgden enkele jaren als T1 bij Maaseik en Tilburg, en bij Jaraco As, waar ik ook de jeugdcoördinatie voor mijn rekening nam.

Een mooie uitdaging waren ook mijn jaren bij de nationale ploegen, als T2 bij de Yellow Tigers en de Red Dragons waar ik later ook T1 werd.

Je bent nu nog altijd actief voor Volley Vlaanderen?

De laatste jaren ben ik inderdaad nauw aan Volley Vlaanderen verbonden, waar ik mij vooral inzet voor de jeugdwerking. Naast mijn bezigheden op de Topsportschool ben ik ook coördinator uitstroom jongens. Dit houdt in dat ik voor de jongens die de topsportschool verlaten en naar hun clubs terugkeren, maar ook voor jongeren met potentieel die niet op de Topsportschool zitten, een programma voorzie voor het tussenseizoen, van april tot juli. Zij die niet bij nationale selecties zitten hebben dan een lange periode zonder gestructureerde trainingen. Wij bieden hen een programma aan waarin zij zich verder kunnen ontwikkelen en voorbereiden op het nieuwe seizoen.

Daarnaast verzorg ik ook detectie trainingen. Zo wordt er voor Limburg regelmatig op zondagvoormiddag een training voorzien voor 11-jarigen, nu dus geboortejaar 2011, en dat voor zowel jongens als meisjes. Alle 11-jarigen die bij een Limburgse club zijn aangesloten hebben hiervoor een uitnodiging gekregen en mogen daaraan deelnemen. Voor alle duidelijkheid, dit zijn geen provinciale selectietrainingen, maar extra trainingen waar fysiek, techniek en strategie aan bod komen om het groeiproces van de jonge volleyballers te helpen ondersteunen. Deze trainingen worden goed gevolgd, met regelmatig tussen de 30 en 40 deelnemers. Maar het kan nog altijd beter. Dus ook hier nogmaals een warme oproep aan alle 11-jarige volleyballers om aan deze trainingen deel te nemen! En ook aan de ouders natuurlijk, om hun kind hier naartoe te laten komen. Je traint immers in een ander kader dan bij je eigen club, en elke extra training helpt je op weg naar een beter spelniveau, en dus een betere volleyballer. Deze trainingen vinden plaats in de sporthal van Helchteren, Sportstraat 11B, op zondagvoormiddag van 10u00 tot 12u00. De volgende, en tevens laatste trainingen van dit kalenderjaar, vinden plaats op zondag 11 en 18 december. Voor 2023 dient de planning nog opgemaakt te worden. Het gaat om gemiddeld 2 à 3 trainingen per maand.

Er ligt dus nog genoeg werk op de plank. Zeker bij de jongens, waar de instroom al enkele jaren op een laag pitje staat. Vaak het gevolg van een gebrek aan succesbeleving omdat het, in tegenstelling tot andere ploegsporten, toch een tijdje duurt eer je de sport onder de knie hebt en echt aan wedstrijden kan deelnemen.

Bedankt Brecht, voor de tijd die je genomen hebt voor dit fijne gesprek! We wensen je nog veel succes in je verdere carrière, en ook veel geluk in je gezin!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *