IPJOT 2 januari 2022, Vosselaar

Selecties meisjes en jongens 2009-2010 Volley Limburg

Twee jaar geleden, ook tijdens het eerste weekend van januari, 2020 (!) dus, zaten we voor het IPJOT, wat staat voor Interprovinciaal Jeugd Opleidings Tornooi, in dezelfde sporthal van Vosselaar. Tijdens de laatste wedstrijd viel toen plots het licht uit in het hele complex en konden we in het stikdonker alles verzamelen en naar huis gaan.

Achteraf bleek het een symbolische lichtuitval te zijn, want nauwelijks twee maanden later zaten we met zijn allen opgescheept met…, ja, iedereen weet wel met wat, en gingen de lichten uit in alle sporthallen van Limburg, Vlaanderen en daarbuiten.

Maar, het gaat natuurlijk over het heden.

In deze nog steeds moeilijke tijden, waren we er toch in geslaagd om voor elke leeftijdscategorie (2009 en 2010), en zowel voor jongens als meisjes, een minimum aan spelers aanwezig te krijgen in Vosselaar.

Ook voor de coaching vonden we, met wat verschuivingen, minimum één coach per groep.

En zo startte de dag!

Meisjes: reputatie, stress en topouders!

Voor de leeftijdscategorie meisjes 2010 was het hun eerste IPJOT. Door het opschuiven van de pré-selectiedag naar begin november (vanwege alweer dezelfde reden die ons al twee jaar parten speelt), waren er ook nog niet zoveel trainingsmomenten geweest. Niet de ideale voorbereiding dus.

Op het eerste IPJOT in de carrière van de spelers gingen ze dan ook nog eens de regels aanpassen. Namelijk opslaan en eerste receptie op een veld van 7m x 7m, de rally gaat dan verder op een veld van 7m x 9m. Er worden elke wedstrijd 4 sets gespeeld en je speelt 4 tegen 4. 

Resultaat: de 8 uitverkoren meisjes van de groep 2010 begonnen redelijk zenuwachtig (beetje schrik!?) aan hun eerste wedstrijd. Die werd dan ook verloren tegen Vlaams-Brabant met 1-3. Ze verloren niet enkel de wedstrijd, maar ook Brian, één van hun coaches (dan had je al eens twee coaches voor één groep), omdat die plots bericht kreeg in quarantaine te moeten.

De meisjes zouden echter steeds groeien gedurende de dag en wisten West- en Oost-Vlaanderen met telkens 4-0 te verslaan.

Antwerpen was dan weer héél sterk en had ook nog eens veel aanhang (lees: lawaai) bij als thuisploeg. Bij een 0-3 achterstand werd er dan toch nog een set uit de brand gesleept, niet in het minst dankzij onze ouders en supporters die met enkelen zowaar de Antwerpse thuisaanhang gingen overroepen. Top en tof!

De sfeer zat er dus zeker in, er werd veel geleerd en er werden mooie vriendschappen gesmeed!

Voor de leeftijdscategorie meisjes 2009 lag er, als oudste groep van Limburg, een hele uitdaging te wachten. Het ging om onze reputatie, want de laatste 3 jaar verloor Limburg geen enkele IPJOT meer in de categorie van de oudste meisjes.

Zij moeten volgens het reglement dan weer spelen met in elke rotatie de spelverdeler op positie 1 of 6, vast te leggen voor de set, en mogelijkheid voor een vaste libero of geen libero op positie 5 of 6, ook vast te leggen voor de set. De speler die bij het doordraaien op de positie van de libero komt moet er dan even uit. Ze spelen per wedstrijd slechts 3 sets. Natuurlijk spelen zij reeds 6 tegen 6.

Iedereen heeft evenveel gespeeld. De sfeer zat goed en er werd heerlijk volleybal gespeeld. Alle provincies werden vakkundig verslagen, maar helaas, door het bizarre rangschikkingssysteem van het IPJOT, kwamen we blijkbaar 1 luttel setje te kort op het einde en werd West-Vlaanderen, dat we notabene hard geklopt hadden, uitgeroepen tot winnaar van het dagklassement. Jammer, maar iedereen had super genoten, veel geleerd en er ontstonden weer vriendschappen voor het leven. Kortom, iedereen tevreden.

Jongens: kleine aantallen, wel leerproces en sfeer.

Voor de leeftijdscategorie jongens 2010 was het eveneens hun eerste IPJOT, en ook voor hen waren er nog niet zoveel trainingsmomenten geweest. Neem daar nog bij dat het aan jongens van die leeftijd niet dik loopt in onze provincie en dat enkelen zelfs de groep van 2009 moesten depanneren, dan weet je dat we al heel gelukkig waren om 5 jongens in Vosselaar aanwezig te krijgen.

De eerste wedstrijd begon dan ook nog eens meteen met een minder moment toen één van de vijf jongens uitviel voor de rest van de dag met een blessure. Kortom: de 4 anderen wisten dat ze een lange dag voor de boeg hadden, en veel, ja steeds, konden/moesten spelen.

Er werd niet gewonnen, maar er zat een enorme groei op deze dag. En niet enkel op volleygebied, maar ook qua groepsvorming. Op het laatst leken ze in niets meer op de “bleukes” die amper een aantal uren tevoren aan hun eerste wedstrijd begonnen waren, schuchter bijna. Nee, ze stonden er als blok en leverden mooi volleybal. Coach An was dus zéér tevreden over de dag.

Voor de leeftijdscategorie jongens 2009 lag er ook helemaal geen gemakkelijke dag in het verschiet. Nauwelijks voldoende spelers, depannerende jongens 2010 erbij en een coach die hen in feite niet kende, omdat hun eigen coach uit circulatie was wegens, jawel,…., corona.

Toch deden ze allen hun uiterste best en wonnen zelfs nog een wedstrijd. Wat echter nooit kapot ging was de sfeer en de drang om bij te leren en goed volley te laten zien. Proficiat jongens in deze moeilijke omstandigheden.

Tot slot.

En dan was er weer een IPJOT achter de rug.

En… belangrijk: het licht bleef aan! Hopelijk is dit ook symbolisch!

Op 7 mei spelen deze zelfde leeftijdscategorieën hun volgende IPJOT in Sporthal De Bemvoort in ons eigenste Pelt.

Als het mag, gezien de coronaregels, kom eens kijken. Het is altijd de moeite!

Nog dank aan de trainers An, Mathijs, Margot, Jurgen, Filip en Brian voor hun toewijding.

Peter Schepers

Jongens 2009 (training 12.02.2022)
Jongens 2010
Meisjes 2009
Meisjes 2010

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *