Het beachvolleybalseizoen staat weer voor de deur! En het beachvolleybal groeit! Beachvolleybal is hip, fun, spectaculair en heeft ondertussen ook wel een behoorlijk urban-gehalte gekregen. Beachvolleybal is ook inclusief en divers.

Daar waar zaalvolleybal in Limburg, zeker bij de heren en in iets mindere mate bij de dames, een eerder bescheiden sport is zit beachvolleybal duidelijk in de lift.

Tornooien

In 2022 staat op maar liefst 3 locaties in Limburg een manche van de Belgian Championship Tour, nu de Geberit Beach Tour genoemd, op het programma. In Hechtel-Eksel (14 en 15 mei), Lommel (2 en 3 juli) en Kinrooi (30 en 31 juli) staan 3 toppers met hun crew vrijwilligers meer dan klaar om veel spelers en publiek te ontvangen voor een spetterend beachtornooi! Hopelijk in heerlijke zomerse omstandigheden. En de media zullen zeker hun best doen om van deze spektakelstukken een publieksvoltreffer te maken. Deze 3 tornooien, samen met vele andere in de rest van Vlaanderen, monden uit in de Masters Brussels, die op 12, 13 en 14 augustus gespeeld worden.

Naast deze Belgische toppers vinden er in Limburg ook verschillende tornooien op provinciaal niveau plaats: Limbubeach. Deze worden georganiseerd door Volley Limburg en bieden een thuis voor de senioren die nog niet actief zijn op de Belgian Championship tornooien. Komende zomer zijn er Limbubeach-tornooien in Maaseik, Eksel en Genk. Hier kunnen ook vele jonge talenten hun eerste beach-stappen zetten op senioren-niveau. De reeks kwalificatietoernooien “Limbubeach” zal op 25 juli in Genk afgesloten worden met een finaletornooi voor de podiumplaatsen.

Maar ook aan de jeugd wordt gedacht. In Genk, Eksel, Kinrooi en Maaseik worden jeugdtornooien georganiseerd, zowel voor jongens als meisjes, en dit voor de leeftijden U18, U16 en U14. En eind juni is Maaseik met maar liefst 10 beachterreinen gastheer voor de Limburgse beachkampioenschappen. De winnaars in de verschillende leeftijdscategorie├źn zijn rechtstreeks gekwalificeerd  voor de Vlaamse Jeugdkampioenschappen 2022 die in Gent georganiseerd zullen worden.

En aangezien er in verschillende gemeentes beachaccommodaties zijn bijgekomen, wat echt super is, denken ook andere organisaties en gemeenten na over nieuwe, bijkomende jeugd-beachinitiatieven in 2022. Check dus zeker ook de websites van je gemeente en volleybalclub voor meer info!

Beachopleidingen voor de jeugd

Maar er zijn niet enkel tornooien. Er wordt ook hard gewerkt aan de opleiding van de jeugd. En dit op diverse plaatsen in Limburg. Er zijn reeds 3 beachclubs actief, in Maaseik, As-Kinrooi-Tongerlo en Pelt. En er zijn al 6 indoor-volleybalclubs met een beachwerking officieel geregistreerd. Uiteraard zijn er wel meer clubs die beachactiviteiten organiseren voor hun jeugd, waaronder stages, trainingen en plaatselijke jeugdtornooien. Ook neemt Volley Limburg belangrijke initiatieven met een reeks beachtrainingen die aangeboden worden aan jongeren geboren in 2009 en 2010, de leeftijdscategorie U14. Alle leden van Volley Limburg uit deze leeftijdscategorie ontvangen hiervoor binnenkort een persoonlijke uitnodiging.

En het is dankzij deze degelijke beachopleiding dat Limburg ondertussen toch wel enkele zeer degelijke beachteams onder haar rangen telt die scoren op de tornooien.

Maar het gaat ook verder dan beachtrainingen alleen. Want Beachvolley Maaseik organiseert in de Paasvakantie, na de coronamaatregelen van de vorige 2 jaar, weer een 10-daagse beachstage in Salou, Spanje. Met bijna 40 sporters, begeleid door ouders en 3 trainers, beachen in de Spaanse zon aan het strand van de Middellansdse zee, super, toch!

Nu maar duimen dat veel jonge, oudere, maar vooral enthousiaste jongens, meisjes, dames en heren de uitdaging aannemen om zich in 2022 in te schrijven voor een beachtoernooi of -activiteit in Limburg!

Met dank aan Jan Martens, voorzitter beachcommissie Volley Limburg voor het aanleveren van de info en foto’s!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *