In elke nieuwsbrief willen we een Limburgse club aan jullie voorstellen. Als eerste club kozen wij voor Brabo Bree, weliswaar niet de oudste club van Limburg, maar wel de club met het laagste stamnummer. We moeten toch ergens een begin maken. Met de immer sympathieke voorzitter Pana Gavriilakis mochten we even meekijken in de interne keuken van deze traditie-club.
Naam Brabo Bree
Stamnummer L-0047
Opgericht in 1959
Ploegen 4 jeugdploegen en 2 senioren ploegen in competitie
1 recreatieploeg dames VKS
Bewegingsschool en balgewenning
Leden ca. 100
Opgericht in 1959, toen nog met stamnummer L-0284, speelde de Breese Volleybalclub in april van datzelfde jaar zijn eerste officiële wedstrijd in 2de provinciale, zoals toen gebruikelijk op een buitenterrein op het Vrijthof van Bree. Snel ging het via eerste provinciale tot zelfs in 2de nationale. In 1977 dreigde degradatie naar 4de nationale, maar dankzij een toen vaak gebruikte ingreep, het opkopen van het stamnummer van een andere club, in dit geval het nummer L-0047 van Brabo Antwerpen, werd de degradatie afgewend en steeg Bree zelfs terug naar 2de nationale. Het waren de hoogdagen van volleybal-monumenten Bèr Devries, de gebroeders Klaps en andere Shafiks. Club-boegbeeld Jef Van Eyck leidde in de beginperiode alles in goede banen en was daarnaast ook jarenlang competitieleider bij Volley Limburg.
Na een mindere periode waarin de club het financieel moeilijk kreeg, kwam ook Pana Gavriilakis zijn neus aan het venster steken. Eerst als speler en al snel ook als bezieler van de jeugdwerking, nog later als voorzitter, een taak die hij tot op heden met veel enthousiasme op zich neemt.
“Gelukkig zijn wij een financieel gezonde club met een aantal vaste jaarlijkse activiteiten”, zo geeft Pana nog mee. “Beroemd en berucht in Bree en omstreken is zeker onze jaarlijkse Griekse Eetdag (hoe kan het ook anders, met mijn roots) die altijd druk bezocht wordt. De opbrengst, samen met de inbreng van een aantal trouwe sponsors en de gemeentelijke subsidies, zorgt er voor dat wij de lidgelden voor onze leden zeer democratisch kunnen houden. Vanaf dit jaar kunnen wij ook rekenen op de inkomsten van het cafetaria dat wij in wisselwerking met onze collega’s van de basketbalclub mogen uitbaten.”
Samen met secretaris Eric Pareyn en financieel verantwoordelijke Ad Brandwyk vormt Pana de harde kern van het bestuur die kan rekenen op de medewerking van heel wat vrijwilligers. Maar ook aan de opvolging is al gewerkt. Met dochter Liesbeth en Bieke Van Dijck staan 2 jonge dames aan het roer van de jeugdwerking, en die frisse wind begint steeds meer zijn vruchten af te werpen. Eerst kwantiteit en dan kwaliteit was de insteek, en die loont duidelijk. De laatste jaren is er een goede instroom van nieuwe jeugdleden en is er zelfs uitzicht om volgend seizoen voor het eerst sinds lange tijd ook weer een jongensploeg in competitie te brengen. Jaarlijks weerkerende topmomenten zijn de meerdaagse sportkampen voor de jeugd die het groepsgevoel enorm stimuleren. Stiekem droomt Pana ervan om in de toekomst weer door te kunnen stoten naar Limburgse bekerfinales en ook Vlaamse of zelfs Nationale eindrondes bij de jeugd, zoals hij zelf in het verleden als coach van de U13 en U15 mocht meemaken.
Voor de komende jaren wil Brabo Bree met de zeer gemotiveerde en dynamische bestuursploeg de club verder stabiel uitbouwen. De Dames A staan momenteel aan de leiding in Promo 3 en hebben zeker de ambitie om het volgend seizoen een reeksje hoger te proberen, en ook de Dames B staan goed hun “mannetje” in Promo 4.
Pana was zelf ook enorm verbaasd over de impact van de opstart van een recreatieploeg dames die in de 3de afdeling VKS van start kon gaan. Deze dames brengen een geheel nieuwe dynamiek in de club: altijd bereid om in te springen als er hulp nodig is, hun kinderen die ook binnen de club actief zijn of worden, kortom een absolute meerwaarde naar de toekomst van de club toe.
Ook extra sportief oogt de toekomst mooi. Corona had niet enkel negatieve effecten op de werking van de club. Door het sluiten van de sporthallen moest men op zoek naar alternatieven. Zo kwam Brabo bij de plaatselijke school terecht en hebben zij intussen goede afspraken kunnen maken voor het gebruik van de daar aanwezige beachterreinen. Een extra troef, zeker in het tussenseizoen, waar de club maar al te graag mee uitpakt naar haar leden toe. Verder staat de bouw van een volledig nieuw stedelijk sportcomplex op de agenda, opening voorzien in 2025, zodat ook de accommodatie aan de modernste eisen zal voldoen en Bree, net als in het verleden, weer kandidaat kan zijn voor het organiseren van grotere eindrondes of bekerfinales.