Club in de kijker

mrt 31, 2022

In deze tweede nieuwsbrief kozen we voor een club die dit seizoen 60 kaarsjes mag uitblazen: Lovoc Lommel.

Naam                Lovoc Lommel

Stamnummer    L-0459

Opgericht in      1962

Ploegen             

 • 2 seniorenploegen heren, 2 seniorenploegen dames
 • Jongens en meisjes U17 (2 meisjesploegen), jongens en meisjes U15 (2 meisjesploegen), 3 ploegen meisjes U13, 2 ploegen jongens en meisjes U11, starters
 • 1 recreatieploeg heren VKS (1ste afdeling), 1 recreatieploeg dames VKS (2de afdeling)

Aantal leden      ca. 150

Geschiedenis van de club

We mochten even mee in de geschiedenis duiken van deze jubilaris. En die gaat terug tot in 1962. Op 26 mei van dat jaar werd het Gemeentelijke Sportcentrum van Lommel ingewijd. De allereerste wedstrijd in dat nieuwe Sportcentrum was, in het kader van een Lommelse sportweek, een volleybalwedstrijd tussen Lommel en Neerpelt, 2 dagen later gevolgd door een wedstrijd Lommel-Maaseik. Dit alles onder impuls van de gemeentelijke Sporta-afdeling. Het is uit deze Sporta-afdeling dat in augustus 1962 “Sporta Lommel” opgericht werd. Zij speelden op 8 september 1962 de allereerste competitiewedstrijd in het volleybal, in 3de provinciale. En hieruit werd dan het latere Lovoc geboren.

Alle thuiswedstrijden van Sporta Lommel werden, zoals dat toen wel meer het geval was, betwist op de buitenterreinen van het Gemeentelijk sportcentrum, op de betondallen, in weer en wind! De Lommelse jongens en meisjes boften nog met hun verzorgde terreinen op het sportcentrum, want je kwam wat tegen in die tijd! Volleybalvelden met in het midden een afwateringsgeul, of een terrein vlak naast een beekje of vijver. Je kan al raden waarvoor dan het schepnet naast de scheidsrechtersstoel moest dienen. En wat te zeggen van een openluchtwedstrijd in de maand november of februari, met een bevroren bal en dito vingers…

10 jaar lang speelde Lommel op die buitenterreinen, tot in 1972 de Lommelse sporthal haar deuren opende. Sporta Lommel verhuisde mee en zou hier wel bij varen! In 1984 kon de club haar intrek nemen in de sporthal van het Sint-Pieterscollege, het huidige WICO Campus Sint-Jozef, waar ook nu nog altijd de heimat ligt.

Historische hoogtepunten…

In 1972, vanaf de opening van de Lommelse sporthal, kreeg Lovoc haar definitieve naam en begon in het rood-wit te acteren. Het is ook vanaf dan dat Lovoc sportieve ambities begon te koesteren. Van een vijfde plaats in 2de provinciale in 71-72 naar de start in de nationale competitie in 1974, dit tot seizoen 83-84. Dan stopte het nationale Lovoc-liedje. De heren herbegonnen helemaal onderaan en groeiden gestaag, tot de 2de divisie waarin het team tot enkele jaren geleden steevast bovenaan eindigde.

De dames van Lovoc speelden hun eerste officiële match op 7 maart 1963. Hun hoogtejaren situeren zich in 73-74 toen het team tot de allerbeste van de provincie Limburg behoorde en ze op een haar na de promotie naar de hoogste nationale klasse misten.

Zeker het vermelden waard zijn de gewonnen bekerfinale van de Lovoc-heren tegen Sparvoc Lanaken in 2007 en de nipt verloren Limburgse bekerfinale provinciale ploegen van de dames A in Maaseik seizoen 2013-2014, eveneens tegen Sparvoc Lanaken.

Lovoc heeft ook enkele grote toppers voortgebracht: bij de heren Walter Engelen (ex-Roeselare) en Jo Van Decraen (ex-Maaseik), bij de dames Margriet Beenaerts en haar dochter Sarah Dovogja (ex-Oudegem). En nu zijn er de broers Jonas en Martijn Colson, waarvan Martijn zich vorige seizoenen als middenblokker heeft opgewerkt bij verschillende Liga A-teams, en de nationale herenploeg. Ook in het beachvolleybal is hij niet meer weg te denken. Ook de jongere Jonas wist een vaste stek te veroveren in Liga A, nu 1ste nationale.

… en een jeugdige toekomst!

Momenteel heeft Lovoc 2 heren- en 2 damesteams in de provinciale competitie, en 2 recreatieploegen in VKS. Naast die senioren telt de club meerdere jeugdteams in haar rangen. 2 seizoenen geleden trad zelfs in elke Limburgse jeugdreeks, zowel jongens als meisjes, minstens 1 team van Lovoc aan! Nu ontbreekt een jongens U13-team (de jongens spelen competitie U15), dat echter wel in de Limburgse beker brokken maakte en de Lommelse kleuren tijdens de finale op Paasmaandag verdedigt! Die jeugdteams, waarvoor nog wel wat jongens welkom zouden zijn, staan onder de supervisie van de enthousiaste en zeer gedreven jeugdcoördinator Robbe Schmidt, die ook een meisjesteam onder zijn hoede heeft, meermaals invalt als trainer dames A en wekelijks speciale jeugdtrainingen geeft waarin de jonge spelers en speelsters hun conditie en techniek kunnen bijschaven. Een absolute meerwaarde voor de individuele ontwikkeling van de jeugdspelers, de samenhorigheid en de voortgang van de club in het algemeen.

En in de zomer is er beachvolley!

Sinds vorige zomer heeft Stad Lommel samen met Lovoc geïnvesteerd in 3 beachvelden waarop vanaf de Paasvakantie en in het volledige zomerseizoen volop beachvolleybal gespeeld kan worden. Een echt surplus voor de club! Lovoc draagt ook haar steentje bij aan het BeachFest te Lommel, onderdeel van het Belgian Beachvolley Circuit, dat sinds vorige zomer ook haar tenten opslaat in Lommel.

Lovoc Lommel leeft dus, en viert dit jaar dan ook groot feest, want de club bestaat 60 jaar! De voorbereidingen van het feestjaar zijn gestart, de leden en oud-leden zullen er nog van horen!!!

3 reactie op “Club in de kijker”
 1. HEB NOG trainingen gegeven in LOMMEL bij LOVOC. Wanneer ik met pensioen ging (werkte in MOL wa combinatie met werk niet meer mogelijk. Wegens verre verplaatsingen zocht ik een ploeg en club in de omgeving. van mijn woonplaats. ….maar met diverse teams was ik met teams GEDURENDE JAREN een deelnemer aan het LUCallo tornooi.
  Mij gelukwensen en veel succes in de toekomst

  Guido Leekerens
  trainer bij JAREACO AS.

 2. Hallo mensen van lovoc
  Proficiat met jullie 60 jaar bestaan.
  Een fijne club een een uitzonderlijk vertrouwbaar bestuur.
  Nog fijne jaren gewenst.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *